UtusanDaily

Friday, 10 July 2015

THE HIDDEN TRUTH: Penubuhan MALAYSIA - Perancangan USA sejak 1889?


Ramai orang mudah terkeliru antara fakta sejarah negara dengan apa sebenarnya yang berlaku. Walaupun soal Syurga dan Neraka itu adalah hak ALLAH semata-mata, namun kita sebagai warga Malaysia perlu tahu tentang cerita-cerita di belakang tabir tentang negara kita.

Umat islam perlu tahu siapa sebenarnya musuh Islam yang mengawal dunia.

Pernahkah saudara-saudari membuat kajian tentang hubungan antarabangsa kita. Pernahkah saudara-saudari tanya kepada diri sendiri soalan-soalan yang di luar minda fakta sejarah negara. Contohnya :

1. Kenapa bendera kita macam bendera Amerika Syarikat.

2. Kenapa kita berdagang menggunakan US dolar. Sedangkan emas kita terpaksa ditebus di US Federal Reserve bagi mendapatkan Ringgit. Emas kita punye, Ringgit kita punye, namun orang lain yang control kita punya harta. Emas kita boleh lupus sekiranya kita gagal penuhi syarat-syarat mereka. Ringgit kita boleh dijatuhkan pada bila-bila masa sebab kita tidak control nilai matawang kita.

3. Kenapa Melayu berpecah pada setiap masa.

4. Kenapa Melayu-Cina berprasangka buruk pada setiap masa.

5. Kenapa Syariat Islam sangat susah hendak dijadikan Undang-Undang.

Kenapa dan Mengapa wahai saudara dan saudari .........

Dengan Takdir ALLAH, sebahagian cerita sudah pecah.

Malah nama Malaysia disebut beberapa kali dalam sebuah buku Ripley's Believe it Or Not terbitan tahun 1943.
m/s 59:.....this includes Mongolia, Manchuria, MALAYSIA, Tibet, China...
m/s 119: ....is a native of MALAYSIA...
m/s 121: ......the man eating clams of MALAYSIA...
=============================================================
1) Kajian yang telah dijalankan oleh UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA dari Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polis mendapati nama MALAYSIA sudah ada pada tahun 1889 lagi.. Nama Malaysia sudah termaktub Dalam Buku Ripley's Believe it or not cetakan pertama tahun 1929.
Perancangan penjajah barat memecah-belahkan dan melemahkan dunia Melayu sudah beratus-ratus tahun dirancang oleh FREEMASON!

2) Kritikan perancangan penubuhan negara MALAYSIA pada tahun 1937 oleh penasihat luar USA Rupert Emerson yang membentangkan kertas kerjanya di HARVARD UNIVERSITY!.. 10 tahun selepas batu asas FREEMASON (gerakan sulit yang diasaskan oleh Yahudi) diletakkan di Northam Road di Pulau Pinang..

Semasa perletakan batu asas FREEMASON tu pada tahun 1927, Rupert Emerson baru sahaja menjawat jawatan professor di Harvard University.. USA panggil dia "specialist on nationalism in Asia" yang juga salah seorang ahli kuat FREEMASON

3) Fakta ini dijumpai semasa cari mengenai sejarah sebenar penubuhan negara MALAYSIA dan INDONESIA, ia bermula ketika perasaan hairan kenapa FILIPINA suatu ketika dahulu pernah nak klaim nama MALAYSIA, sebelum Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura dapat dulu dulu nama MALAYSIA.

4) Rupa-rupanya perancangan negara MALAYSIA sudah ada kertas kerjanya beratus tahun sebelum diisyhtiharkan "merdeka", dan yang amat jelas ialah kertas kerja penubuhan negara MALAYSIA serta kritikannya di HARVARD UNIVERSITY pada tahun 1937 oleh Rupert Emerson yang merupakan PENASIHAT LUAR USA pada ketika itu serta professor of political science and international relations in Harvard University

5) Dokumen rahsia USA mengenai penubuhan negara Malaysia bertajuk seperti dibawah telah dibuang oleh USA (melalui agen CIA) di dalam website rasmi dia setelah artikel mengenainya diterbitkan di Universiti Teknologi MARA....

Foreign Relations, 1964-1968, Indonesia; Malaysia-Singapore; Philippines.Editor: Edward C. Keefer General Editor: David S. Patterson, United States Government Printing Office, Washington, 2001."

6) Dato Onn Jaafar : pengasas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR), tulisan asal ڤرتوبوهن كبڠسأن ملايو برساتو atau nama sekarang telah diInggeriskan menjadi United Malay National Organisation(UMNO) atas sebab British mengharamkan semua parti yang tidak diInggeriskan.

7) Ucapan terakhir Dato Onn Jaafar sebagai Yang DiPertua UMNO pada 26 Ogos 1951:

“Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat sesuatu gerak langkah, sesuatu perbuatan atau cadangan yang hendak dijalankan di Tanah Melayu ini; langkah-langkah dan perbuatan yang mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri. …saya dapat peluang itu oleh kerana dapat melihat tempat2 yang tidak dapat dimasuki kebanyakkan orang. (adakah Dato Onn Jaafar sudah berjaya masuk ke dalam salah satu loji FREEMASON di Tanah Melayu ketika itu?) Melihat gerak langkah dan cadangan-cadangan yang hendak didatangkannya ke atas Tanah Melayu ini. Malang mulut saya tertutup, malang saya berkata mulut saya ini tertutup tidak dapat menzahirkan kepada umat Melayu Semenanjung ini apa yang diketahui oleh saya dalam masa menyempurnakan pekerjaan2 dan tanggungan saya itu…“

Rujukan : (Mohamed Abid, 2003, muka surat 191-192)

7) Gagasan USA tentang Malaysia sepertimana yg dihasratkan Rupert Emerson (kemungkinan besar ahli FREEMASON) menjadi kenyataan pada tahun 16 September 1963 bilamana Singapura, Tanah Melayu (atau suka dikenal sebagai Malaya), Sabah dan Sarawak bersama-sama menubuhkan Malaysia. Brunei di saat akhir, menarik diri daripada menyertai Malaysia, dan kekal dibawah naungan jajahan Inggeris hingga ke tahun 1984. manakala Singapura pula menyertai Malaysia setakat tahun 1965.

8) Pendokong gagasan Nusantara Melayu Raya seperti Lim Chin Siong dan Said Zahari yang menentang penubuhan Malaysia sebagai projek kolonial A.S, juga beranggapan Singapura sememangnya sudah menjadi bahagian Tanah Melayu, tidak timbul persoalan tentang Singapura masuk Malaysia. Kita tidak akan semudahnya melupakan derita suatu pengorbanan cita2 masa lalu yg gagal.

Perlembagaan rakyat dan gabungan Putera AMCJA, perang anti British darurat, dan kemerdekaan, Barisan Sosialis dan penangkapan ISA terhadap hampir kesemua wakil rakyat Parti Rakyat dan Parti Buruh, Adun, Ahli Parlimen, Ahli Pihak Berkuasa Tempatan, juga pemimpin bahagian dan cawangan, pengharaman pilihanraya majlis tempatan atas kemenangan hampir seluruh kerusi kepada Barisan Sosialis. Presiden Pas, Dr Burhanudin Al-Helmy juga turut merengkok di dalam ISA atas tuduhan kununnya menentang penubuhan Malaysia. Hal ini ditulis Pak Said Zahari, yang dipenjara ISA oleh Lee Kuan Yew di Singapura, selama 17 tahun tanpa bicara, dalam buku memoirnya “Meniti lautan gelora.”

9) Jadi bukan Tunku Abdul Rahman lah yang mencipta nama Malaysia. Jika begitu tertipulah kita gamaknya. Dan sudah tentunya juga mereka inilah yang telah mencatur dan mengatur (indirect rule) siapa yang patut memerintah dan generasi yang bagaimana patut dilahirkan oleh negara Malaysia itu kelak.

Lagu Negara-Ku dikatakan lagu kebangsaan kita?

Sebenarnya, lagu ini bukan ciptaan warga Tanah Melayu. Penciptanya orang Peranchis bernama Pierre Jean de Beranger (1780-1857). Nama asal ialah Memula Moon. Bertukar menjadi Terang Bulan. Di zaman Konfrontasi - Radio Repuklik Indonesia memainkan lagu ini untuk mengejek Tunku yang dianggap budak suruhan British. Dari Terang Bulan menjadi Negara-ku.

10) Realitinya, Dato’ Onn sudah dapat mengesan perancangan ‘mereka’ itu sedari awal lagi, malangnya orang UMNO telah dibutakan oleh dakyah barua British dan agen2nya sehingga ke hari ini. Akhirnya Dato Onn pula yang dihina dan dituduh talibarut British. (Mohamed Abid, 2003, p189)

11) Sesuatu yang besar kemungkinan berlaku selepas era pemerintahan Najib Tun Razak kerana pencaturan Perdana Menteri Malaysia telah berakhir!

R – Tunku Abdul Rahman
A – Tun Abdul Razak
H – Tun Hussein Onn
M – Tun Dr. Mahathir Mohamad.. (Musa Hitam bertanding tapi kalah kepada Dr.M M)
A – Abdullah badawi (Anwar Ibrahim dipenjarakan atas tuduhan liwat/sodomi)
N – Najib Tun Razak (seperti menang tanpa bertanding kerana tiada lagi orang ada nama N)
12) “Kerajaan telah memilih Perang Besar” (sekarang namanya PUTRAJAYA).. sumber rasmi petikan ucapan ini : http://www.pmo.gov.my/ucapan/?m=p&p=mahathir&id=1692

mengikut perancangan ILLUMINATI.. di mana FREEMASON telah bergabung dengannya.. Perang Dunia Ketiga mesti dijalankan disebelah Timur Dunia untuk membentuk New World Order : 1World Government, perhatikan huruf G dalam logo FREEMASON, ia merujuk kepada Government!
“…sent them away from his son Isaac to the land of the east.”

(Genesis 25:6 New International Version)

14) mengikut ramalan orang Yahudi berfahaman zionis yang sekarang sedang menguasai negara Israel serta parlimen USA (ditubuhkan oleh salah satu sayap gerakan mereka iaitu FREEMASON yang selepas itu sudah bergabung dengan gerakan Yahudi satu lagi dinamakan ILLUMINATI).. Keturunan dari Keturah/Quntura/Ketura iaitu isteri ketiga nabi Ibrahim selepas Hajar dan Sarah, akan mencabar kekuasaan mereka pada ketika dunia hampir kiamat dan Imam Mahdi atau nama lainnya Messiah akan lahir di Timur Dunia, sebelumnya Allah menurunkan Nabi Isa atau nama lainnya Jesus kembali ke bumi untuk membanteras Dajjal yang akan mengaku dia adalah tuhan sebenar, padahal dia menipu (aku pernah baca bahawa dia adalah Samiri pada zaman Nabi Musa atau nama lain Moses yang Allah panjangkan umurnya hingga ke hari kiamat, setelah dia mengintai Nabi Musa yang dipanggil menghadap Allah, dia mengumpul bekas laluan malaikat jibril atau nama lain Gabriel, lalu dia mencipta “tuhan” berbentuk LEMBU yang diperbuat dari emas yang dikumpul dari seluruh kaum Yahudi dan selepas dia mentaburkan sisa-sisa tapak malaikat Jibril itu, tiba2 boleh bergerak dengan cergas untuk beberapa saat dan dia menyesatkan kesemua kaum Yahudi dengan mengatakan LEMBU EMAS, “lembu suci”, “holy cow” itu adalah tuhan… cerita ini ada dalam Al-Quran dalam surah Al-Baqarah, dan ajaran Samiri ini kemungkinan besar dia adalah Dajjal dan masih menjadi kepercayaan kuat pengikut agama Hindu yang tamadun besar mereka bermula di Sungai Indus di India)

15) dengan kepercayaan kuat Yahudi ini yang percaya bahawa suatu bangsa keturunan dari isteri ketiga Kunturah /Quntura/Ketura ini akan mencabar dan mengalahkan mereka, kebanyakan negara kuasa Timur cuba dilemahkan dan dipecahkan manakala kuasa barat cuba dikuatkan.. dunia Melayu dipecahkan kepada paling kurang enam negera – Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura, Brunei dan Timor Timur.. dunia Cina dipecahkan kepada China, Taiwan, Macao, Hong Kong.. dunia Korea dipecahkan kepada Korea Utara dan Korea Selatan.. cubaan menguasai Vietnam.. serta dibom teruk negara Jepun dan dibina pangkalan tentera termaju USA di Jepun, Filipina pelbagai lagi negara di seluruh dunia ini serta serta diberi bantuan ketenteraan melampau kepada Singapura (perhatikan sistemnya hampir sama dengan Israel semasa Israel menang peperangan 6 hari dalam hari dengan negara2 Arab) serta dihantar Jeneral Israel mereka mencatur strategi ketenteraan Singapura.. Lee Kuan Yew namakan mereka sebagai The Mexican.. serta dibinanya fahaman politik2 didunia ini seperti komunis dan sossialis moden yang pengasasnya sama iaitu Karl Marx yang berbangsa Yahudi, serta mahu seluruh dunia mengamalkan demokrasi yang juga sistem asasnya adalah rekaan Yahudi juga, juga dilagakan USA dan RUSSIA yang terletak disebelah timur dunia.. dan diciptanya GOOGLE dan FACEBOOK yang pengasasnya juga adalah Yahudi serta dibelinya YOUTUBE dan juga dikuasai kebanyakan media-media utama dunia, diasaskan juga HOLLYWOOD serta diasaskan kebanyakan syarikat2 studio perfileman di USA untuk pengaruhi seluruh dunia yang dinamakan GLOBALIZATION.

16) Antara perkara yang amat menghairankan juga macam mana Anwar Ibrahim boleh menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia dengan amat cepat serta boleh pula dia rancang strategi Foundation For Future (sebuah pertubuhan yang sengaja direka oleh USA dan Yahudi untuk merancang politik di Asia) dan berkawan amat rapat dengan Paul Wolfowitz (perancang utama peperangan di Iraq dan Afghanistan)..

manakala Najib seperti mengungkapkan misi utama ILLUMINATI atau FREEMASON ini 1 World Government : New World Order.. serta pilihanraya Malaysia dulu semasa era pemerintahan Abdullah Badawi diadakan bertarikh “13” (suatu nombor keramat bagi pengikut FREEMASON dan ILLUMINATI)..

dan apakah pentingnya nombor “7” dalam FREEMASON?

bubuh batu asas FREEMASON di Pulau Pinang pada tahun 1927, perancangan dan kritikan penubuhan negara Malaysia pada tahun 1937 dan pengisyhtiharaan “kemerdekaan” negara Malaysia pada tahun 1957..

Pada 1. 7.1967, seorang Melayu Islam bernama Mustapa Bin Osman dianugerahkan gelaran Grand Master Freemason.

17) Fahaman FREEMASON, ILLUMINATI, ZIONIS ISRAEL..

They (no matter what race) who sold their soul to the ‘MASTER‘ to do all the above will be given the power:
a. to induce spiritual blindness
b. to convince
c. to convert
d. to corrupt
……..
KESIMPULAN

Politik dunia ini semuanya seperti sudah dirancang semuanya oleh FREEMASON.. di facebook tulis “what are you thinking” dan google sebenarnya ada satu pangkalan data khas serta graf dan macam2 lagi untuk mengetahui apa sebenarnya manusia suka cari di internet… semuanya adalah perancangan yang amat rapi!

Tragedi malang pesawat MH370 dan MH17 juga terbukti adalah rancangan Freemason dan barua2 British di Malaysia.

Begitu juga Peristiwa 13 Mei, Tragedi Berdarah Memali, Lahad Datu etc etc...

Sama2 kita berdoa supaya umat Islam dapat bersatu untuk bersama menentang kejahatan yang akan menimpa kita InsyaAllah..


“Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai..” Surah Ali ‘Imran: 103

Thursday, 9 July 2015

Anak Pengerusi Ambank tolak penafian polis kes bapanya tiada kaitan dengan 1MDB

Penafian tiada kaitan kes Najadi, 1MDB ditolak

Anak kepada Hussein Ahmad Najadi hari ini menolak penjelasan polis bahawa kes pembunuhan pengasas AmBank itu tiada kaitan dengan isu sekitar 1MDB.

“Macam mana mereka boleh kata macam itu sedangkan tiada siasatan,” soal Pascal di Facebook yang ditulis daripada Saint Petersburg, Russia.

Beliau juga berkata dengan penafian mudah berkaitan perkara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sebenarnya menarik lebih banyak perhatian kepada anggota keluarga mangsa dan orang awam.

Pascal juga menggesa Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail campur tangan dalam kes itu.

“Ini bukan bidang kecekapan beliau (Khalid).


“Ini kerja AG (peguam negara) untuk teruskan kes kerana kesalahan jenayah berlaku di Malaysia,” katanya sambil meminta rakyat Malaysia menyebarkan mesej itu demi keadilan.

Polis semalam meredakan khabar angin bahawa Hussein dibunuh kerana beliau mahu mendedahkan mengenai skandal firma pelaburan 1MDB.

Khalid menegaskan pembunuhan Hussein tiada kaitan dengan kes 1MDB serta tiada laporan polis dibuat olehnya pada hari sebelum dibunuh berkenaan kemasukan sejumlah wang.

Bercakap kepada pemberita di KL Sentral, Khalid berkata polis sudah mengetahui motif di sebalik pembunuhan tersebut dan pembunuhnya telah pun dijatuhi hukuman tahun lalu.

Beliau berkata dakwaan tersebut berasal daripada sebuah blog dan mendorong Pascal membuat dakwaan yang sama.

Menurutnya lagi, polis telah menyiasat sumber khabar angin tersebut dan akan mengambil tindakan terhadap pihak yang menyebarkan berita palsu.

Tidak sampai 24 jam wartawan WSJ jawab surat peguam Najib

Dow Jones stands by WSJ reports


PETALING JAYA: Dow Jones, the publisher of the Wall Street Journal, is standing by its reports on the transfer of 1MDB funds to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s personal accounts.

“We stand behind our fair and accurate coverage of this evolving story,” a spokesman for Dow Jones told The Star when contacted.

The newspaper last week published an article quoting an “unnamed investigator”, claiming that almost US$700mil (RM2.6bil) of 1MDB funds had been channelled into the Prime Minister’s personal accounts before the 13th general election.

The international business daily has since stood by its report, saying that it possessed “solid” documents to back its claim.

On Tuesday, the publication uploaded nine pages of documents that showed alleged bank transfers from various companies to Najib’s personal accounts.

The Prime Minister has reiterated, however, that he did not take any money for personal gain.

“The Wall Street Journal’s aim is to incite malice and this is backed by certain quarters in the country whose aim is to make me step down as Prime Minister and Umno president,” he said on Wednesday.

Najib added that he had instructed his lawyers to send a letter to WSJ to ask for confirmation on their article before taking legal action.

“My lawyers will take further action after receiving the confirmation from the newspaper,” he said.



SUMBER

Surat penjelasan Najib kepada WSJ helah lengahkan masa, kata peguam


Sesuatu yang tidak masuk akal untuk peguam Datuk Seri Najib Razak menghantar surat meminta penjelasan kepada penerbit The Wall Street Journal (WSJ) yang mendakwa AS$700 juta (RM2.67 bilion) dipindahkan ke dalam akaun bank peribadi perdana menteri, kata peguam, sambil mencadangkan ia sekadar satu muslihat untuk melengahkan masa.

Mereka menegaskan, firma guaman yang bertindak bagi pihak pelanggan yang terkilan biasanya akan mula-mula menghantar surat tuntutan kepada penerbit dan kemudian memfailkan saman fitnah jika tidak dibuat penarikan balik dan permohonan maaf.

Peguam berkata surat itu seolah-olah menunjukkan Najib tidak pasti sama ada hendak membawa WSJ ke mahkamah atau tidak kerana mencemarkan reputasinya.

Peguam Fahri Azzat berkata, langkah yang diambil oleh peguam Najib untuk mendapatkan penjelasan dan butiran lanjut merupakan satu "prosedur ingin tahu."

"Mereka tidak seperti dalam keadaan bersegera untuk memulakan tindakan saman fitnah terhadap WSJ," kata Fahri.

Peguam itu berkata, artikel yang disiarkan WSJ Jumaat lalu, mengenai sejumlah besar wang yang didepositkan ke dalam akaun bank Najib, berunsur fitnah dan surat tuntutan sepatutnya dihantar kepada penerbit berkenaan.

"Tetapi, akhbar itu menyiarkan keterangan dokumentari semalam untuk menyokong laporannya," katanya.

Fahri mengulas surat yang dihantar firma guaman Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak kepada Dow Jones, pemilik WSJ memintanya bertindak balas dalam masa 14 hari menyatakan sama ada Najib menyelewengkan hampir AS$700 juta daripada 1MDB.

"Kami diarahkan anak guam kami (Najib) untuk mendapatkan pengesahan sama ada anda berpendirian, seperti dalam artikel itu, yang pelanggan kami menyelewengkan hampir AS$700 juta daripada 1MDB?

"Kami diarahkan mendapatkan pendirian anda kerana artikel itu secara kolektifnya menunjukkan anda tidak pasti 'sumber asal wang itu dan apa yang berlaku kepada wang itu', tetapi sebaliknya, kandungan umum artikel itu mewujudkan gambaran yang jelas mengatakan pelanggan kami menyalahgunakan AS$700 juta milik 1MDB,"kata surat yang dikirim melalui emel itu," katanya.

Surat itu merujuk kepada 2 artikel bertajuk "Malaysia leader's accounts probed" (Akaun pemimpin Malaysia disiasat) terbitan 2 Julai dan "Scandal in Malaysia" (Skandal di Malaysia) terbitan 6 Julai, kedua-duanya ditulis Simon Clark dan Tom Wright.

Surat itu juga menunjukkan kemungkinan kedua-dua penerbitan dan penulis akan didakwa.

"Sila maklumkan kepada kami sama ada anda melantik peguam di Malaysia untuk menerima penyampaian prosiding undang-undang bagi pihak anda dan bagi pihak wartawan yang menulis artikel itu jika prosiding undang-undang perlu diadakan," kata surat itu.

Peguam New Sin Yew berkata peguam yang layak menentukan sama ada sesuatu penerbitan itu berunsur fitnah atau sebaliknya.

"Ia bukan perkara biasa bagi peguam untuk mendapatkan penjelasan sebelum membuat keputusan memfailkan tuntutan di mahkamah. Hanya baca artikel itu dan putuskan sama ada perdana menteri difitnah atau tidak," katanya.

New berkata, surat kepada WSJ itu sama seperti meminta penerbit berkenaan membantu dalam membuat keputusan sama ada untuk memulakan tindakan undang-undang atau tidak.

"Ini satu surat yang pelik dan ia mendedahkan perdana menteri tidak pasti dengan pendiriannya," katanya.

Peguam N Surendran berkata, dakwaan terhadap Najib jelas iaitu sejumlah besar wang dipindahkan ke dalam akaun peribadinya.

"Tiada apa lagi untuk dijelaskan. Peguam beliau hanya perlu senaraikan permintaan mereka dalam surat tuntutan, termasuk satu aku janji yang WSJ tidak akan mengulangi dakwaan itu," katanya.

Katanya, langkah berikutnya ialah memfailkan saman jika tuntutan tidak dipenuhi.

Surendran berkata, beliau percaya WSJ akan mencabar sebarang tindakan saman oleh Najib di Malaysia atau di mana-mana bidang kuasa lain kerana akhbar itu berdiri teguh di belakang penulisannya, mengatakan ia berdasarkan bukti yang kukuh.

Bagaimanapun, peguam SN Nair berpendapat, bukan sesuatu yang pelik untuk meminta penjelasan dan butiran sebelum memfailkan tindakan sivil.

"Saya menerima pakai langkah ini sebelum membuat tuntutan dan memulakan tindakan undang-undang bagi pihak anak guam saya," katanya.

Nair yang pernah mewakili bekas ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam saman fitnah berkata beliau menjangkakan seorang peguam yang bertanggungjawab akan bertindak dengan berhemah.

"Dalam proses menjalankan tugas profesionalnya, seorang peguam juga perlu memastikan reputasi beliau tidak dalam risiko," katanya.

Khamis lepas, WSJ mendakwa sehingga AS$700 juta dipindahkan ke akaun peribadi Najib dengan AmPrivate Bank, sebelum Pilihan Raya Umum ke-13.

Najib bagaimanapun berkata, beliau tidak pernah mengambil sebarang dana daripada 1MDB untuk kepentingan peribadi dan menyalahkan laporan terkini itu kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang beberapa bulan kebelakangan ini sering menggesa Najib meletak jawatan.

Dokumen itu, menurut WSJ diperoleh daripada "siasatan kerajaan Malaysia," termasuk borang permohonan kiriman wang, surat kuasa deposit wang tunai dan carta yang menggariskan aliran wang.

Dalam borang itu, butiran pembayaran disenaraikan sebagai pemindahan dana untuk "program CSR" (tanggungjawab sosial korporat). – 8 Julai, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/surat-penjelasan-najib-kepada-wsj-helah-untuk-lengahkan-masa-kata-peguam#sthash.D7lPE175.dpuf


dalam bahasa kampungnya...


Apabila Aflin Shauki pun tak bersetuju dengan banyak benda yang sedang berlaku dlm Umno sekarang.

Afdlin Shauki: Kalau kapal dah hilang arah...

Pelakon dan pelawak Afdlin Shauki mungkin seorang antara ribuan rakyat yang mempersoalkan apa yang sedang berlaku dalam negara ketika ini.


Pelakon dan pengarah berusia 44 tahun itu memang terkenal kerana lantang bersuara tentang apa yang dirasakan tidak betul, malah tidak kisah jika hal itu membuatkan dirinya dicaci rakan atau peminat.

"Aku dari generasi kalau kapal nak tenggelam we stay with the ship. But kalau ship dah hilang arah tak guna jugak," tulis Afdlin ketika mengulas komen di akaun Facebooknya.

Terdahulu salah seorang pengguna Facebook menggunakan nama Farah Rosli bertanya kepada Afdlin: "Nak tanya sikit. .... Betulkah Abg Afdlin ni org Umno. Atau jadi ahli Umno masa tu berbayor (berbayar)?

Afdlin segera menolak dakwaan itu sambil menyatakan beberapa perkara tersirat mengenai parti yang disertainya sekarang.

 “Tak berbayar(,) pasal saya masuk Umno (kerana) history keluarga saya, arwah nenek saya Ketua Wanita Umno Singapura masa memburu kemerdekaan dari British dulu. Saya masih ahli Umno tapi saya tak bersetuju dengan banyak benda yang sedang berlaku dlm Umno sekarang.

Menurut kenyataan itu lagi, walaupun berada dalam parti berkenaan, ada beberapa perkara berbangkit yang tidak dipersetuju Afdlin, namun hal itu tidak dijelaskan.

Malaysiakini sudah menghubungi Afdlin dan menunggu penjelasan daripada beliau. 

Wednesday, 8 July 2015

Benarkah kerajaan BN nak tutup facebook..????




KUALA LUMPUR: Kerajaan bersedia mengkaji kewajaran menutup laman sosial Facebook ekoran pelbagai penyalahgunaan di laman itu, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata kementerian akan menjalankan kajian bagi mendapatkan maklum balas orang ramai berhubung perkara itu.

"Sekiranya orang ramai berpendapat Facebook harus ditutup, kita bersedia untuk melihat (perkara itu) tetapi ia satu pendekatan yang radikal", katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita Umno Bahagian Cheras malam tadi.

Turut hadir Ketua Umno Cheras Datuk Seri Syed Ali Alhabshee dan Ketua Wanita Umno Cheras Datuk Hajah Zurainah Musa.

Namun, Ahmad Shabery yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno, berkata adalah mustahil untuk menutup laman sosial itu memandangkan jumlah akaun pengguna tempatan adalah 15 juta berbanding hanya 2,000 laporan penyalahgunaan yang diterima.

"Ramai orang berniaga guna Facebook, jalin hubungan kekeluargaan dan tak ada kena mengena dengan politik pun...aduan kita terima sekitar 2,000 sahaja. Apakah dengan 2,000 laporan itu kita nak tutup sepenuhnya,  itu kita perlu tengok balik", katanya.

Mengulas mengenai tindakan individu yang menghina Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di laman Facebook, beliau berkata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sedang bekerjasama dengan polis bagi menjejaki individu itu.   SUMBER

NOTE : Nasib baik CERITA 2014.... ingatkan yang latest....kikikik...               

Ahmad Maslan bagi cadangan untuk selesaikan hutang negara dengan hapuskan subsidi



Ingat tak lagi tak? Masa mula2 pembangkang suarakan isu defisit neh. Apa yang pemimpin2 negara balas? Mereka kata pembangkang fitnah. Menipu. Memberikan maklumat yang salah kepada orang awam. Masuk tv, masuk berita. Pongpang2 sembang kencang kutuk PR. Then bloggers2 depa pun sebarkan isu tersebut. Then penyokong2 BN kemain bangga lagi konon nya dapat tepis hujah2 dari PR. Perghhhhhh.. macam bagus ajer.. macam hujah betul ajer.. sial. Santau syasya meresap dalam badan aku plak tak pasal2.

Then selepas beberapa bulan berlalu. Eh tetiba dorang punya buat pusingan maut. Mengaku kau ada masalah defisit. Mengaku kau ekonomi akan bermasalah jika tak laksanakan gst. Mengaku la pula kenaikan minyak itu perlu untuk mengimbangi masalah defisit negara. Kena kurangkan subsidi atas nasihat agensi kewangan luar yang melihat rating hutang Malaysia semakin tinggi dari hari ke hari.

Ah sudah.

Bila orang bagi hujah baik2. Orang tunjuk bukti baik2. Orang minta kita bincang supaya sama2 dapat selesaikan masalah baik2 dalam parlimen. Korang taknak mengaku. Kata PR fitnah. Last2 mengaku pula yang negara mengalami masalah defisit.

Yang paling melampau tue masih lagi enggan mengakui masalah defisit berpunca dari perbelanjaan tidak berhemah oleh kakitangan kerajaan. Agensi2 kerajaan cuai, lalai dan boros. Nak salahkan rakyat bab subsidi. Hey Ahmad Maslan, setahun aje BN turun sebagai kerajaan, negara ini boleh settle macam2 masalah yang korang buat. Ini bukan cakap kosong. Korang hanya perlu turun dari kedudukan sekarang. Aku cabar neh. Aku cabar. Ikhlas aku cakap. Tolongla turun dan tengok bagaimana rakyat melantik orang yang bijak dan betul mentadbir negara.. korang tue bukan lantikkan rakyat. Korang lantik diri sendiri dan rakyat terpaksa terima walaupun tak rela.. kalau tidak kerana pilihan nya antara mati kena naya atau hidup kena tindas, korang dah lama kami beramboskan.. fikir2kanla ek..

BTW, aku nak bagitau sikit kat Ahmad Maslan, untuk semua kemudahan yang menteri2 terima hari neh, elaun la tol la, minyak dan sebagainya. Itu juga merupakan salah satu bentuk subsidi tau. Tolong hapuskan tue dulu. Aku rasa elok korang pergi kerja naik bas, bayar tol sendiri, minyak sendiri lepas tue aku nak tengok sejauh mana korang berani lagi berlagak sembang kencang depan rakyat. Aku nak tengok berapa lama lagi korang berani bersikap angkuh.


" SUBSIDI PERLU DIHAPUSKAN Bagi Memperkukuh Fiskal Negara " - Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah

'Lebih banyak subsidi akan dimansuh untuk memperkukuh fiskal negara'Rakyat mesti bersikap terbuka, subsidi perlu dimansuh dan tidak boleh disediakan untuk jangka panjang.

KUALA LUMPUR: Malaysia dijangka akan mengurangkan lagi subsidi serta menghentikan pinjaman perumahan kepada kakitangan kerajaan bagi mengukuhkan kedudukan fiskal negara.

Bercakap sewaktu temu bual bersama Bloomberg, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata penghapusan akan dilakukan secara berperingkat melibatkan petrol, gas petroleum cecair (LPG) dan minyak masak.

"Naik taraf Fitch menyentuh tentang kedudukan fiskal Malaysia dan usaha kita melaksanakan konsolidasi. Justeru kita akan teruskan usaha mengukuhkan kedudukan fiskal negara," kata Mohd Irwan.

"Akan wujud cakap-cakap, namun saya sifatkan ia hanya sementara," katanya lagi.

Pada masa sama, Mohd Irwan berkata sebuah badan berkanun akan mengambil alih pinjaman perumahan kakitangan kerajaan sekali gus meringankan beban berjumlah RM40 bilion daripada akaun kerajaan.

Mohd Irwan berkata negara memperlihatkan kesungguhan memperbaik bajet yang dibayangi hutang 1MDB.

Beliau sekali lagi menegaskan 1MDB adalah sebuah syarikat yang kukuh yang mana firma berkenaan memiliki aset mencukupi untuk membayar hutang.

Fitch Rating sebelum ini menyuarakan kebimbangan tentang kemungkinan negara memikul liabiliti kecemasan tambahan melebihi jaminan akibat 1MDB.

Namun kerajaan memberi jaminan akan menangani hutang 1MDB dengan berhemah.

Sementara itu, Presiden Dewan Perniagaan Antarabangsa Malaysia Datuk Jalilah Baba berkata pengurangan subsidi adalah langkah terbaik mengurangkan hutang kerajaan.

"Saya tidak rasa ia perlu dilakukan tahun ini, mungkin tahun depan atau akhir tahun depan," katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

"Rakyat mesti bersikap terbuka, subsidi perlu dimansuh dan tidak boleh disediakan untuk jangka panjang," katanya lagi.

Sementara itu, Setiausaha Agung Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) Datuk Paul Selvaraj pula berkata pengurangan subsidi tidak sesuai dilakukan pada masa sentimen pengguna masih rapuh.

"Kita harap kerajaan membantu rakyat supaya perbelanjaan mereka kurang dari segi perumahan, pengangkutan dan penjagaan kesihatan," katanya kepada Astro AWANI.

Program rasionalisasi subsidi mula dijalankan sejak Julai 2010 bagi mengukuhkan kedudukan kewangan kerajaan.

Sumber Astro Awani

Dr Mahathir nafi berkomplot dengan media Barat jatuhkan Najib

Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan kritikannya terhadap perdana menteri dan syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana bimbang dengan strategi perniagaan yang lemah, bukannya satu plot bekerjasama dengan media asing. – Gambar The Malaysian Insider, 8 Julai, 2015.

Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan kritikannya terhadap perdana menteri dan syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana bimbang dengan strategi perniagaan yang lemah dan bukannya satu plot bekerjasama dengan media asing menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak.

Bekas perdana menteri itu dalam wawancaranya bersama BBC berkata, kritikannya terhadap Najib tidak ada kaitan dengan 'tuntutan peribadinya' mengenai dasar lama yang perlu disambung.

"Saya tahu semuanya tentang duit yang dipinjam tetapi penipuan lain yang timbul. Saya baca daripada laporan media asing dan mendapat pengesahan selepas bertanya kepada orang tempatan.

"Saya tidak bekerja dengan media asing," kata Dr Mahathir melalui video yang disiarkan dalam laman sesawang BBC.
Katanya, keputusan Najib menubuhkan syarikat dan meminjam wang secara meluas menunjukkan perniagaan tidak dijalankan dengan baik.

"Mereka pinjam pada kadar faedah yang tinggi, mereka cuma bagi komisyen 10%. Kemudian mereka beli loji tenaga pada harga lebih tinggi daripada pasaran.

"Ini semua menunjukkan urusan perniagaan yang tidak baik," katanya.

Dr Mahathir kebelakangan ini lantang mengkritik Najib terutamanya mengenai syarikat sarat hutang RM42 bilion 1MDB yang diasaskan perdana menteri itu.

Najib kemudian membidas dakwaan itu, apabila mengatakan Dr Mahathir sengaja mereka krisis 1MDB dan kepimpinannya hanya kerana beliau enggan memenuhi beberapa tuntutan peribadinya.

Ditanya BBC, Dr Mahathir berkata tuntutan itu termasuk projek jambatan bengkok di perairan Johor dan keretapi berkelajuan tinggi yang menghubungkan ke Singapura.

Dr Mahathir menyalahkan Najib kerana tunduk kepada Singapura tetapi kata kepada BBC, itu hanya "perkara kecil".

"Setiap perdana menteri berhak membentuk dasarnya tersendiri," katanya.

Selepas The Wall Street Journal pada Jumaat minggu lalu melaporkan sebanyak AS$700 juta (RM2.67 bilion) disalurkan ke akaun bank peribadi Najib, pengerusi Barisan Nasional (BN) itu menyalahkan Dr Mahathir dan menuduhnya bersekongkol dengan media asing untuk menyerang pentadbirannya.

Najib juga menafikan mengambil duit untuk tujuan peribadi tetapi tidak menjawab secara langsung mengenai tuduhan itu. – 8 Julai, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dr-mahathir-nafi-berkomplot-dengan-media-barat-jatuhkan-najib#sthash.FCEHNlTR.dpuf

Najib tak saman, sekadar utus surat dan mahu jawapan dalam 14 hari

kecoh pung pang Najib nak saman WSJ, ruponya sekadar menyoal pendirian WSJ dan mahu jawapan dlm 14 hari mengenai artikel tersebut..



Edisi Bongkar | Fitnah WSJ terhadap DS Najib akhirnya TERBONGKAR sendiri

Fitnah terhadap DS Najib akhirnya TERBONGKAR sendiri

Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar 

Allah tunjukkan kebenaran kepada kita 

Penipuan fitnah  mereka akhirnya Terbongkar 

Semua dokumen transaksi Konon atas Nama Dato Sri Najib Razak Jelas menipu 

Nama semua akaun bank termasuk atas no kad pengenalan PM Malaysia berlaku kesilapan - Nama atas akaun bank milik PM malaysia dan ic Ialah Mohamad Najib bin abdul Razak bukannya Najib Bin Razak 


Dalam dokumen Konon Dari am bank mereka tulis Najib Razak memang TERBUKTI MEREKA GAGAL MENIPU APABILA NAMA SENDIRI BERLAKU KESILAPAN 

ALLAHUAKBAR 

CUBAAN FITNAH DAN PENIPUAN MEREKA TERBONGKAR 

Mereka Cuba menipu akhirnya gagal 

Wall Street journal mengakui perolehi semua dokumen Konon dari seorang penyiasat Kerajaan malaysia. 

So - JELAS DOKUMEN DITERIMA OLEH WALL STREER JOURNAL DIBERI SEORANG PENYIASAT RAKYAT MALAYSIA DAN KITA TAHU INI KERJA ORANG YANG SETIAP HARI MINTA NAJIB LETAK JAWATAN 



ALHAMDULILLAH 

TAKPERLU APA LAGI 

NAMA PM MALAYSIA DAN NO KAD PENGENALAN DS NAJIB PUN MEREKA BUAT SILAP 

Nama PM malaysia 

MOHAMMAD NAJIB BIN ABDUL RAZAK 

DALAM DOKUMEN WALL STRET JOURNAL DAN KONON DOKUMEN BANK NILAI 700 usd LETAK

DATO SRI NAJIB RAZAK DAN DOKUMEN BANK SATU LAGI IALAH HANYA NAJIB RAZAK 

JELAS NAMA SILAP - kesilapan nak menipu akhirnya kantoi 

KES SELESAI 


Apa tindakan Seterusnya 

KITA MINTA PM MALAYSIA SAMAN MEREKA 

KITA MINTA PIHAK POLIS SIASAT SEMUA PIHAK YANG SEBARKAN FITNAH DIBAWAH KANUN KESEKSAAN 

SIASAT siapa rakyat malaysia yang SEBARKAN DOKUMEN kepada Wall Street journal 

Dakwa semua yang terlibat SEBARKAN fitnah bawah mahkamah jenayah 

SEKIAN 

AHMAD SHUAIB ISMAIL
Peguambela peguamcara 

8/7/2015 - SUMBER

Tuesday, 7 July 2015

GAMBAR bekas isteri AC Mizal yang semakin mengancam

#Hakim Syarie Abdul Halim Abdullah turut membenarkan permohonan Shafnie selaku plaintif berhubung tuntutan nafkah tahunan meliputi pakaian, rawatan dan pendidikan termasuk persediaan hari raya sebanyak RM3,000 setahun serta mengekalkan tuntutan nafkah untuk bulan Disember sebanyak RM1,000.

#Hari baik, berita yang baik untuk Shafnie Zainuddin, bekas isteri kepada pengacara popular, Datuk AC Mizal. Mahkamah Rendah Syariah Kajang telah membenarkan permohonan Shafnie untuk mengubah nafkah 2 orang anaknya hasil perkahwinannya dengan AC Mizal daripada RM300 kepada RM1,400 sebulan.

#Semoga semua pihak yang terbabit berpuas hati dan mematuhi arahan yang telah ditetapkan oleh pihak mahkamah. Ingatlah bahawa anak ialah tanggungjawab kita.  Besar nanti kalau kita sakit, anak-anak jugalah yang akan tolong jaga.

#Perintah ini berkuatkuasa sehingga kedua-dua anak tersebut berusia 18 tahun atau sehingga tamat tamat pengajian atau mana-mana yang kemudian. Ketika keputusan ini diumumkan, AC Mizal gagal hadir kerana sedang menjalani penggambaran sehingga bulan Februari.





WSJ kemuka 'bukti' aliran wang ke akaun Najib | BERGAMBAR

Wall Street Journal (WSJ) memuat naik dokumen yang mana didakwa perincian bagaimana hampir AS$700 juta (RM2.6 bilion) disalurkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.


Menurut WSJ, sumber dokumen-dokumen tersebut adalah daripada "Penyiasatan kerajaan Malaysia".

Beberapa butiran antaranya seperti lima digit terakhir bagi akaun AmIslamic Bank Bhd telah disunting.

Dokumen-dokumen tersebut boleh dilihat di sini.


 

 





Tahu Makna Simbol GAP dijaket ini,dijamin anda tidak akan memakainya lagi....




Lebih dari satu orang berusia dua puluhan (remaja) di Kanada mengenakan t-shirt membaca ((GAP)), keturunan Kanada dari Arab dan Muslim muda dan bertanya kepadanya: Apakah Anda tahu apa artinya GAP?

Banyak pemuda mengatakan: merek… dan bertanya lagi Kepada si Pemakai jaket : tetapi Anda tahu maknanya?

PeMuda berkata tidak….

Ini untuk menjelaskan makna kata: GAP tiga huruf dari tiga kata Inggris,

GAY AND PROUD

Dan Demi Allah jika aku tahu arti dari apa yang dimaksud GAP, dan mereka pasti tidak akan memakainya lagi

Karena orang-orang di Kanada dan Amerika sebagai hanya kelas tertentu ?

Begini arti dari tiga karakter Gay dan bangga dan berarti Anda Bangga Dengan GAY

Gay dan bangga = gay dan bangga, GAP Inc merupakan pemberi dana terkemuka pornografi satelit stasiun tv kompeten untuk homoseksualitas dan homoseksual disebut Gay TV membantu homoseksual dan membela hak-hak mereka.

Mempublikasikannya, banyak yang tidak tahu arti dari kata ini, dan Sebarkanlah Ini jika Anda sudah tahu dan faham ,karena diluar sana banyak yang tidak tahu akan singkatan GAP ini....

Silakan share & bagikan ke temen-temen sesama muslim, biar semakin banyak yang tahu dan tulisan ini.

(InsyaAllah Bermanfaat)

Najib kata tidak kenal Jho Low, ini gambar apa pulak nie..???

Sila Lihat Gambar DI bawah untuk mengetahui siapa mereka..!!
Oh No Jho Low! - SCOOP PHOTO TELLS ALL

Sent PMO aide Wan Shahib to Tarek Obaid
Sent by PMO aide Wan Shihab to Tarek Obaid
This is the photo shoot that tells us all about 1MDB’s PetroSaudi deal.
Ranged together and grinning broadly to camera as they enjoy a summer holiday in the South of France on the luxury yacht Tatoosh (rented for $500,000 a week) are all the main players behind the joint venture.

From left to right are Prince Turki, the owner of PetroSaudi; Jho Low, the mastermind of the joint venture; Prime Minister Najib Razak, the man in sole charge of 1MDB; his all powerful wife Rosmah Mansor; the couple’s son, Nor Ashman; Tarek Obaid, the Director of PetrSaudi and Rosmah’s favoured daughter, Nooryana Najwa.

The picture was sent as a memento of the happy gathering by Wan Shihab, a special officer to Najib, to Tarek Obaid and Jho Low and (according to the data on the photo) it was taken during August 2009 as the plan to set up the joint venture was hatched.

Wow! up on deck on one of the world's most enormous yachts!
Wow! up on deck on one of the world’s most enormous yachts!
It is one of a portfolio of pictures circulated round Jho Low, Prince Turki and Tarek Obaid in January the following year, thanks to the good offices of the Prime Minister’s aide after requests had been made in various emails.

It was only three weeks after this yachting liaison that Tarek Obaid’s fellow Director at PetroSaudi, the British businessman Patrick Mahony was over in New York to meet up with Jho Low and put the whole plan into effect with lightening speed.

By September 29th 2009 a billion dollars of borrowed public money had been wired over from 1MDB (sole signatory Najib Razak) supposedly to fund an oil exploration venture by the joint subsidiary 1MDB PetroSaudi.

The inevitable gift opening
The inevitable gift opening
However, the terms of the joint venture agreement allowed for US$700 million of that investment to be siphoned off in the guise of a loan repayment to the PetroSaudi International (Cayman) parent company.

That enormous sum in fact went into the Zurich account of Good Star Limited, which was another Cayman registered company controlled by Jho Low.

Throughout this deal, as a trove of email and documentary evidence now passed on to international investigators prove, Jho Low acted as the point man between Prime Minister Najib Razak and PetroSaudi.

Please can you send some pics?
Please can you send some pics?

Spoof that conned the Prime Minister too!

Malaysian PM thought Tatoosh was Prince Turki's yacht, but it was only a rental to impress
Malaysian PM thought Tatoosh was Prince Turki’s yacht, but it was only a rental to impress
Sarawak Report has learnt from insiders that the irony of this event that hatched the first deal for 1MDB is that the Prime Minister and his wife were being gulled by Jho Low about the Arabs who owned PetroSaudi.

The Malaysian couple had been led to believe that the vast yacht Tatoosh, which had been rented for the occasion to impress, was actually owned by Prince Turki, who was the owner of PetroSaudi.

In fact PetroSaudi had few funds and Prince Turki, while a 7th son of the then King was no multi-billionaire in his own right.

Off the South of France
Off the South of France
Jho Low and his business colleagues wanted the Prime Minister to think that he was investing in a major enterprise owned by a player in Saudi, linked to the Royal family, so the deal could be presented as backed by the State of Saudi Arabia.

In fact, it was all pretty much a sham. But, it did the job and soon after the Malaysian development fund, which was completely controlled by Najib, invested hundreds of millions in the company’s new venture in Venezuela.

Tatoosh

http://www.sarawakreport.org/2015/07/oh-no-jho-low-scoop-photo-tells-all/



Monday, 6 July 2015

Kami Ada Bukti Duit 1MDB Sebanyak RM2.67 Billion Dalam Akaun Najib - Wall Street Journal

KUALA LUMPUR: Ketua Biro Wall Street Journal (WSJ) di Hong Kong berkata laporan yang mendakwa dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bernilai jutaan dolar Amerika disalurkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak berdasarkan daripada penyiasatan yang boleh dipercayai dan bukan siasatan berniat politik.

Ken Brown memberitahu saluran CNBC bahawa WSJ sangat berhati-hati dengan laporan itu kerana ia melibatkan seorang pemimpin negara.

"Kami amat berhati-hati dan kami percaya siasatan dan dokumen kita adalah kukuh dan datang dari siasatan yang boleh dipercayai dan bukan siasatan politik.

"Ia adalah satu berita yang penting dan kami sangat serius.

"Bila-bila masa anda berkata seorang pemimpin negara telah...atau sekurang-kurangnya bukti menunjukkan wang telah dikemukakan kepada akaun peribadi, dan berkait kepada urusan kerajaan, ia penuh drama," Brown berkata kepada saluran perniagaan itu.

Brown berkata, dokumen yang mereka miliki telah dikongsi dengan Peguam Negara Malaysia (Tan Sri Abdul Gani Patail) dan juga telah dilihat oleh Perdana Menteri Malaysia.

Selepas laporan WSJ diterbitkan pada Jumaat, Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di akaun Facebook mengkritik tindakan beberapa individu yang "menjejaskan keyakinan dalam ekonomi negara, mencemarkan nama kerajaan dan Perdana Menteri dan ingin menjatuhkan Perdana Menteri yang dipilih secara demokratik."


Menurut kenyataan itu, tuntutan terbaru adalah sebahagian daripada sabotaj politik berterusan yang bertujuan untuk mengelirukan pihak media dan orang ramai dengan menggunakan dokumen yang dipinda.

Brown membalas kritikan itu dan berkata: "Dan mereka menuduh lawan politik mereka untuk menyerangnya.

"Dan mereka berkata benda yang sama mengenai laporan awal kami mengenai 1MDB, iaitu wang dana itu diambil dan digunakan dalam kempen pilihan raya lepas oleh Perdana Menteri, jadi reaksi mereka sama."

Apabila ditanya sama ada beliau tahu dari mana sumber wang berkenaan, Brown berkata mereka "tahu apa yang mereka tahu", sambil menambah satu bahagian adalah daripada salah satu unit Kementerian Kewangan manakala satu lagi bahagian datang melalui sebuah bank swasta berkaitan dengan Abu Dhabi, yang katanya mempunyai hubungan rapat dengan Malaysia dan menanggung beberapa bon 1MDB.


Dalam temu bual itu, Brown akui tidak tahu di mana wang itu pergi.

"Aliran yang kita tahu berakhir di akaun bank (dengan) nama Perdana Menteri," katanya.

Semalam, WSJ dan Sarawak Report telah menerbitkan laporan wang 1MDB yang dipindahkan ke akaun AmBank peribadi milik Najib.

WSJ melaporkan bahawa dokumen itu telah dikesan hampir AS$700 juta (RM2.6 bilion) telah dipindahkan ke sebuah agensi kerajaan dan kemudiannya dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri dalam deposit berasingan.

Pada hari yang sama, Najib berkata beliau akan mengambil tindakan terhadap WSJ.

Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Muhammad Khairun Aseh berkata, laporan tersebut disifatkan sebagai satu fitnah jenayah.

"Laporan itu sungguh berniat jahat dan tidak berasas dengan sumber yang lemah dan meragukan.

"Kita akan ambil tindakan mengikut undang-undang," Khairun Aseh dipetik sebagai berkata oleh Sinar Harian.

Kereta Rosak - Syukur ditemui dengan Abang Towing & Pomen yang jujur serta baik pekertinya


Alamat bengkel bro pojie 019-6405976

Keadaan syiling 10sen yg tselit celah crank sensor tu..manala dtg syiling ni tgh2 highway..

Jom viralkan abg towing ni..harga murah dan berpatutan..kereta sy brakedown kwsan behrang,rmai org berhenti nk tolong,tp xberani nk terima.lepas tow plus towing smpai lembah beringin, sy terpaksa cari towing lain untuk tow ke bengkel.tq abg-abg plus yg tolong mlm tu.. Tolong cover lama jugak kt situ smentara tunggu plus tow. google punya google jumpa no tipon abg anas 012-2888985/ 0173654447 .

Dia towing dr lembah beringin ke bukit beruntung dgn hrga rm60 shaja.itu xpenting,yg penting die tow ke bengkel yg amat berpatutan..nama pomen pojie 019-6405976..waja sy crank sensor patah disebabkan syiling 10sen tselit celah sensor tu.slepas repair jumlah kseluruhan rm220 shaja..sebelum tu ada pomen tawarkan harga rm500,rm600 sekali towing..dan survey2 hrga brg yg dibeli seperti tidak mengambil untung pun dn hnya ambil upah psg..dan masa nk byr, die tiada duit pecah.sy kira2 duit kecik cuma cukup untuk rm215..die pun terus kata kira halal je la rm5..sungguh tharu ngn bro ni..
Nk tukar sensor ni kene buka semua belt.kalo pomen xjujur,confirm die tukar skali semua belt yg ada tu.tp die pun kate belt cantek lg,xyah tukar.

Jadi kalo anda breakdown area tanjung malim,behrang,lembah beringin,bukit tagar,rawang,bukit beruntung,sng cite dr slim river ke sg. Buloh,jgn tunggu lg,call je bro anas 012-2888985/ 0173654447 ..24hours towing service..semoga post ni dpt byr balik rm5.00 yg die halalkan td.musim raya org nak balik kampung ni,save je no towing tu..xrugi space contact dlm hp pun.


Abg towing lain bukan xelok..abg towing lain pun baik juga .cuma rezeki sy terjumpa towing yg ni..rezeki masing2..kipidap abg2 towing semua..byk lg towing yg jujur mcm ni juga.sama2 bantu kami yg sdg dlm kesusahan..

abg towing bantu kami,kami bantu anda.....

SUMBER

Sunday, 5 July 2015

Greece Kehabisan Wang Tunai Dan Ini Apa Yang Rakyat Malaysia Perlu Tahu



Drachma, matawang Greece telah digantikan dengan Euro pada tahun 2002 selepas menyertai European Union (EU). Penggunaan matawang euro itu telah meningkatkan keyakinan pelabur ke atas perkembangan ekonomi Greek.
  • European Union (EU) ialah kesatuan politik-ekonomi 28 negara yang terletak di Eropah. Ia terdiri daripada institusi seperti European Commission (EC), Council of the European Union, European Council, Court of Justice of the European Union, European Central Bank, European Court of Auditors, dan European Parliament.
Pada Disember 2004, European Commission telah mengeluarkan amaran rasmi kepada Greece selepas mendapat tahu pemalsuan data status kewangan negara dimana perbelanjaan melebihi pendapatan bagi menyertai keahlian eurozone. Kerajaan Greece mengakui defisit tidak pernah berada di bawah 3pc sejak 1999 seperti mana peraturan yang telah ditetapkan oleh EU di dalam kriteria penyatuan Maastricht .
  • European Commission (EC) iaitu sebuah badan eksekutif European Union (EU) yang bertanggungjawab mencadangkan undang-undang, melaksanakan keputusan, memartabatkan perjanjian EU dan menguruskan urusan seharian EU.
  • Eurozone ialah nama rasmi bagi kawasan Eropah yang menggunakan matawang kesatuan, Euro. Ia terdiri daripada 19 buah negara seperti Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Portugal, Slovakia, Slovenia, dan Sepanyol.
Walaupun kewangan Greece tidak menentu, kerajaan Greece tetap menganjurkan Sukan Olimpik 2004. Perbelanjaan kos yang tinggi menekan kerajaan Greece.

Eurozone


Krisis hutang negara Greece bermula pada tahun 2009 dan masih berlaku sehingga kini. Dari Oktober hingga Disember 2009, credit rating Greece diturunkan oleh agensi-agensi perkhidmatan kewangan seperti Fitch, Standard & Poor’s dan Moody’s. Ini semua terjadi kerana bertahun-tahun kerajaan Greece cuai dalam perbelanjaan dan pinjaman.
  • Credit rating ialah penilaian ke atas risiko kredit penghutang bagi memenuhi komitment kewangan negara berdasarkan urusan terdahulu. Ia juga merujuk kepada kebolehan peminjam untuk membayar balik hutang pinjaman.

Maka, George Papandreou, Perdana Menteri baru waktu itu telah mengambil langkah pencegahan dengan mengumumkan satu program yang akan memotong perbelanjaan untuk rakyat. Tindakan kerajaan Greece mengumumkan dua lagi langkah-langkah penjimatan yang sukar antara Januari dan Mac 2010 telah menimbulkan bantahan dan mogok besar-besaran. Antara pelan yang diumumkan ialah peningkatan cukai GST dan cukai rokok dan alkohol, peningkatan harga gas, pembekuan pencen dan had maksima bagi gaji kakitangan awam.

Krisis semakin genting, pada 23 April 2010 Papandreou telah meminta secara rasmi pakej bantuan kewangan kecemasan yang melibatkan penyertaan European Union, European Central Bank (ECB) dan International Monetary Fund (IMF). Susulan itu, pada 2 Mei 2010, €110 billion telah diberikan kepada Greece sebagai satu pakej bailout di atas persetujuan bersama Papandreou, IMF dan pemimpin-pemimpin eurozone.

Sekiranya Greece gagal membayar balik pinjaman, ia akan membahayakan negara-negara EU yang lain. Bagi menghalang risiko kegagalan Greece membayar hutang sekiranya itu berlaku, pemimpin-pemimpin Eropah termasuk IMF, ECB dan EU bersatu membentuk ‘Troika’ bagi melindungi eurozone daripada krisis Greek. Bagi mencapai objektif ‘Troika’, Greece mesti bersetuju dengan rela hati dan mempunyai kebolehan untuk penstrukturan semula.

Bagi memenuhi syarat pinjaman, kerajaan Greece telah mengumumkan pakej penjimatan ketiga yang melibatkan:

1. Pemotongan 8% elaun sektor awam.
2. Had sektor awam sebanyak €1,000 diperkenalkan kepada bonus dua kali setahun dan dihapuskan sepenuhnya bagi mereka yang berpendapatan lebih €3,000 sebulan.
3. Had €500 sebulan kepada bulan ke-13 dan ke-14 bagi gaji pekerja awam, dan dihapuskan sepenuhnya bagi mereka yang menerima lebih €3,000 sebulan.
4. Had €800 sebulan kepada bulan ke-13 dan ke-14 bagi ansuran pencen dan dihapuskan sepenuhnya bagi mereka yang menerima lebih €2,500 sebulan.
5. Pemulangan cukai istimewa ke atas pencen yang tinggi.
6. Mengenakan cukai yang luarbiasa ke atas keuntungan syarikat.
7. Peningkatan nilai hartanah (dan cukai tinggi).
8. Peningkatan tambahan 10% untuk semua kereta import.
9. Perubahan bayaran pemberhentian kerja dan bayaran kerja lebih masa.
10. Meningkatkan cukai GST
11. Peningkatan 10% cukai ke atas barangan mewah dan cukai ke atas alkohol, rokok dan minyak.
12. Umur pencen pekerja wanita disetarakan dengan umur pencen pekerja lelaki.
13. Mekanisma pemberian pencen diubah mengikut jangkaan perubahan hidup.
14. Dana kewangan stabil dibentuk.
15. Umur purata persaraan pekerja kerajaan ditingkatkan dari 61 tahun kepada 65 tahun.
16. Bilangan syarikat awam dikurangkan dari 6,000 kepada 2,000.
17. Bilangan majlis perbandaran akan dikurangkan dari 1,000 kepada 400.

Pengumuman langkah penjimatan itu telah menyebabkan mogok dan demonstrasi di dua buah bandar utama Greece yang turut bertukar menjadi ganas sehingga melibatkan kematian. Walaupun kerajaan Greece telah menerima pakej bailout dan mengumumkan langkah penjimatan, credit rating Greek terus menjunam jatuh.



Krisis hutang Greece makin meruncing pada tahun 2011 dengan pelbagai protest, tentangan, dan keganasan yang berlaku di sekitar bandar besar Greece dan di luar bangunan parlimen. Meskipun begitu, pakej penjimatan keempat dan kelima tetap diluluskan oleh parlimen. Ia bermakna lebih banyak tekanan ke atas rakyat Greece. Tahun 2011 turut menyaksikan penstrukturan semula kerajaan dan perletakan jawatan Papandreou sebagai Perdana Menteri Greece selepas pelan referendumnya dikecam.
  • Referendum ialah undian awam bagi satu isu yang memerlukan pandangan orang awam sebelum memutuskan sesuatu keputusan.
Pada 2012 seorang pesara pegawai farmasi telah membunuh diri di depan bangunan parlimen Greece sebagai satu tanda protes menentang politik polisi pengurangan bajet perbelanjaan kerajaan yang melibatkan pemotongan perbelanjaan dan peningkatan cukai yang membebankan rakyat. Dia telah menjadi simbol penentangan rakyat Greece terhadap kerajaan dan mencetuskan pertentangan antara polis dan penunjuk perasaan.

Kebangkitan rakyat telah menyebabkan parti kerajaan kecundang di dalam pilihan raya. Sementara itu, populariti parti haluan kiri yang radikal dan parti haluan kanan telah meningkat tetapi kedua-dua parti itu tidak memenangi majoriti kerusi parlimen. Kerajaan campur yang melibatkan parti New Democracy, PASOK dan DIMAR diwujudkan dan presiden parti New Democracy, Antonis Samaras dilantik sebagai Perdana Menteri Greece pada 17 Jun 2012.



Tukar perdana menteri dan kejatuhan parti kerajaan turut tidak mengubah apa-apa krisis ekonomi Greece. Malah, satu protest yang besar berlaku di luar bangunan parlimen apabila pakej penjimatan keenam diluluskan bagi memastikan Greece terus menerima ansuran daripada perjanjian bailout. Itu menunjukkan ekonomi Greece semakin tenat dan bergantung kepada bantuan kewangan untuk melalui krisis hutang ini.

Pada tahun 2013 pula, kerajaan Greece berdepan dengan masalah peningkatan kadar pengangguran rakyat yang tinggi dan ia merupakan kadar paling tinggi di EU dengan peningkatan sehingga 26.8% dan hampir 60% bagi kadar orang muda yang tidak bekerja. Pada pertengahan tahun 2013, kerajaan menangguhkan operasi penyiaran kerajaan, ERT bagi menjimatkan duit. Protes dan mogok telah menyebabkan ERT dilancarkan semula dua bulan selepas itu.

Barisan kabinet distrukturkan semula lagi sekali oleh Samaras dan meluluskan pakej penjimatan ketujuh termasuk pelan pemotongan gaji pekerja perkhidmatan awam bagi menerima bantuan pakej bailout kedua EU dan IMF sebanyak €130 billion menyebabkan kehidupan rakyat Greece semakin tertekan dan mengamuk di jalanan. Ramai orang Greece juga gagal membayar cukai mereka.

Ada sinar bagi Greece pada awal tahun 2014. Greece kembali ke pasaran kewangan dengan 3 billion Eurobonds. Agensi Fitch menaikan semula credit rating Greece dari gred B- ke B. Greece berjaya mendapat 4 billion dollar dari pasaran kewangan dunia di dalam penjualan bon jangka masa panjang kerajaan. Ia adalah satu langkah penting untuk ekonomi negara pulih.
  • Eurobonds ialah bon kerajaan yang dicadangkan dalam euro secara bersama oleh 19 negara eurozone.
Hampir masuk suku tahun kedua iaitu Mei 2014, kumpulan anti-austerity haluan kiri, Syriza memenangi pilihan raya. Kemenangan itu telah mengubah keseluruhan dinamik politik di Greece. Penstrukturan kabinet baru dilakukan dan Prof. Gikas Hardouvelis dilantik sebagai menteri kewangan. Kegagalan Parlimen melantik presiden baru telah menyalakan krisis politik pada bulan Disember 2014. Sehari selepas itu pasaran saham Greek jatuh 12.78%.
  • Austerity ialah pengurangan bajet perbelanjaan kerajaan yang melibatkan pemotongan perbelanjaan dan peningkatan cukai yang membebankan rakyat.


Pada 26 Januari 2015 Alexis Tsipras mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri baru dan Yanis Varoufakis sebagai menteri kewangan baru. Mereka berdua daripada parti Syriza (anti-austerity). Trispas berjanji untuk menolak semua perjanjian bailout yang sebelum ini dan mahu satu perjanjian yang baik dan adil bagi Greece.

Ini menunjukkan pakej bailout yang disasarkan sebagai bantuan bagi menyelamatkan krisis ekonomi Greece dilihat sebagai satu konspirasi jahat bagi mengawal negara Greece. Maka, Syriza (Tsipras dan Varoufakis) mengugut EU untuk keluar dari eurozone.

Hutang Negara Greece



Perbandingan Hutang Negara Greece Dan Malaysia

Rundingan pada 20 Februari 2015 membolehkan Greece mendapat empat bulan tambahan bagi pembiayaan. Kemudian pada 4 Jun 2015 Greece telah meminta IMF menangguhkan ansuran ke hujung bulan Jun. Pada 27 Jun 2015 Tsipras telah mengumumkan referendum tentang perjanjian bailout antara Greece dan pemiutang antarabangsa akan dibuat pada 5 Julai 2015. Selepas ECB memutuskan untuk tidak memanjangkan dana kecemasan yang akan menutup peluang Greece untuk menerima €7.2 billion, Greece telah menutup semua operasi bank dan mengenakan kawalan modal. Tindakan itu telah menimbulkan panik di kalangan rakyat Greece.

Greece menghadapi dua pilihan yang akan mempengaruhi hala tuju negara. Pengundi perlu memilih satu daripada dua pilihan yang tidak baik ini pada 5 Julai 2015, iaitu:


1) Undi Ya: Greece boleh menerima permintaan Troika untuk tambahan austerity dan meneruskan penerimaan bantuan dari negara luar, atau

2) Undi Tidak: Greece boleh menolak Troika yang akan beri kesan ke atas hutang Greece dan kemungkinan Greece akan keluar dari eurozone.


Jika rakyat memilih untuk menerima deal tersebut, ia bermakna cukai akan meningkat naik dan pencen dipotong. Jika rakyat menolak deal tersebut, Greece akan gagal membayar hutang dan tidak boleh menggunakan euro sebagai matawang serta terkeluar dari eurozone.

Buat masa ini, ramai rakyat Greece beratur di mesin-mesin ATM. Mereka tidak boleh mengeluarkan wang mereka dalam jumlah yang banyak daripada bank-bank di Greece. Had pengeluaran yang ditetapkan ialah €60 sehari. Pemindahan wang ke luar negara turut dihalang. Ia hanya dibolehkan untuk urusan perniagaan sahaja. Operasi bank ditutup sehingga 7 Julai 2015.

Menteri pembangunan Greece menggesa rakyat mengundi “tidak” untuk menentang rundingan tersebut. Begitu juga dengan Perdana Menteri Greece.

Jika Greece menggunakan matawang sendiri (drachma) dan mencetaknya dengan banyak sekali, ia akan merendahkan nilai matawang. Drachma yang murah ini akan membuatkan Greek dalam keadaan baik kerana ia akan menarik warga asing untuk melabur dan meningkatkan eksport dan mencipta peluang pekerjaan. Kadar inflasi turut akan membantu bebanan hutang negara. Ini semua lebih baik berbanding Greece yang berterusan di dalam keadaan kegawatan sejak krisis kewangan 2008.

Presiden EC, Jean-Claude Juncker pula berharap orang Greece mengudi “Ya” bagi menerima terma-terma perjanjian.

Antara punca terjadinya tragedi ekonomi Greece:

1) Korupsi
European Commission menyatakan Greece merupakan negara yang paling tinggi korupsi di dalam European Union.

2) Tipu Cukai
Golongan kelas pertengahan-atasan di Greece mengelak daripada pembayaran cukai. Mereka melaporkan nilai pendapatan yang lebih rendah berbanding dengan pendapatan mereka sebenar. Contoh pada tahun 2009, sebanyak €28 billion cukai dielak oleh mereka yang bekerja sendiri ini.

3) Pengangguran
Kadar pengangguran tinggi di Greece melibatkan populasi orang muda. 63.5% orang Greece berumur antara 18 dan 34 tahun masih tinggal bersama ibu bapa mereka.

4) Populasi Orang Pencen
Greece memiliki populasi orang tua yang ramai berbanding orang muda. Hanya 9.8% orang muda berumur antara 15 dan 24 tahun. 32.9% pula berusia lebih dari 55 tahun. Ini menimbulkan dua masalah iaitu peningkatan pembayaran kos pencen dan kekurangan tenaga kerja muda.

5) Cukai Rokok
Ia jadi satu masalah besar apabila cukai rokok dinaikkan di Greece kerana orang-orang di Greece merupakan golongan ketiga tertinggi menggunakan rokok di dunia. Ia lebih tinggi 28 kali berbanding pengguna di India.

Sekiranya Greece gagal membayar hutang dan terkeluar dari EU, ia akan menyebabkan pelabur-pelabur mengeluarkan wang pelaburan mereka daripada negara-negara EU yang mempunyai perkembangan ekonomi yang tidak stabil seperti Sepanyol dan Itali. Ia akan mencipta gelombang panik para pelabur ke atas Eropah dan kemungkinan Amerika Syarikat turut akan terkena tempiasnya.


IKLAN BERBAYAR 2

.

Blog Archive